Suzuki SX4 – Wikipédia

Suzuki SX4

A Suzuki SX4 egy alsó középkategóriás autó és crossover, melyet a japán Suzuki és az olasz Fiat közösen fejlesztett ki. A ferde hátú és szedán változatban, elsőkerék- vagy összkerékhajtással rendelhető első generációt two thousand six és two thousand fourteen között gyártották. Two thousand thirteen megjelent a második generáció, mely a Suzuki SX4 S-Cross nevet kapta, és már csak crossover változatban készül, szedán karosszériával nem kapható. 2014-ig a két generáció egyaránt kapható volt a márkakereskedésekben. A lépcsős hátú SX4 közvetlen utódja egyes piacokon a Suzuki Ciaz lett.

Az első generációs SX4-et egyes európai piacokon Fiat Sedici néven árulták, bizonyos ázsiai országokban pedig Maruti Suzuki SX4-ként. A formatervet a Giorgetto Giugiaro által alapított Italdesign Giugiaro készítette. Bár a Suzuki eredetileg csak az európai országokban szerette volna értékesíteni a modellt, végül számos más piacon is megjelent, többek között az Amerikai Egyesült Államokban is. A második generációt az elsőhöz hasonlóan Európában kizárólag a Magyar Suzuki gyártja.

Tartalomjegyzék

four thousand four hundred ninety – four thousand five hundred eleven mm (szedán)

1,6 literes, soros négyhengeres M16A (benzin)

Two,0 literes, soros négyhengeres J20A

Two,0 literes, soros négyhengeres J20B (benzin)

1,Three literes, soros négyhengeres D13A (dízel)

1,6 literes, soros négyhengeres DV6ATED4 (dízel)

1,9 literes, soros négyhengeres D19A (dízel)

Two,0 literes, soros négyhengeres D20A (dízel)

Az SX4 bemutatásával a Suzuki továbbvitte a kisterepjárók és szabadidőautók piacán őrzött hagyományait, melyet korábban az SJ-vel, a Jimnyvel és a Vitarával megalapozott. [Four] Az Italdesign Giugiaro által tervezett és a Lianát leváltani hivatott autót Japánban 2005. december 1-jén mutatták be, nemzetközileg pedig a 2006-os Genfi Autószalonon. Az SX4 név a “Sports X-over Four all seasons” (sport crossover minden évszakra) kifejezés rövidítése. A név korábban “SX/Four” formátumban már feltűnt, az American Motors Corporation által gyártott AMC Eagle sportos szabadidőautó kétajtós ferde hátú változatával kapcsolatban. [Five] [6]

Bár a modell eredetileg csak Európában került volna értékesítésre, végül több kontinensre is eljutott, és a legtöbb országban elérhető volt, ahol a Suzuki rendelkezett márkakereskedéssel. Az Európában eladott változatokat a Magyar Suzuki gyártotta Esztergomban, emellett Sizuokában, Japánban, Csungkingben, Kínában és Maneszarban, Indiában is készültek első generációs SX4-ek. [7] A sorozatgyártás elindításakor a Magyar Suzuki azt a célt tűzte ki, hogy sixty ezer darabot fog elkészíteni évente, melyek kétharmada Suzuki, a maradék pedig Fiat márkanév (Sedici) alatt kerül majd a piacokra. [8] Indonéziában eleinte Japánból importált darabokat adtak el, de a váratlanul magas kereslet miatt 2007-ben ott is elindult az összeszerelés. A saját összeszerelésű darabok az addigiakkal ellentétben négy tárcsaféket és informatívabb kijelzőket kaptak.

A motorkínálat alján egy a Suzuki Swiftből már ismert 1,Five literes benzinmotor kapott helyet. Ezt követte egy változó szelepvezérlésű (VVT) 1,6 literes, one hundred one lóerős (75 kW) benzines, valamint egy újabb, szintén 1,6 literes VVT, one hundred six lóerővel (79 kW), melyet a Grand Viatárban is használtak. Az 1,9 és Two,0 literes dízelmotorok a Fiattól származtak.

2007-ben a Fresh York-i Autószalonon bemutatásra került az SX4 Sport nevű szedán karosszériaváltozat, mely Japánban, Indiában és néhány kelet-európai országban, köztük Magyarországon került értékesítésre. Ezt a Suzuki a Liana szedán és a Daewoo alapú Forenza utódjának szánta. [9]

2010-ben megjelent egy új 1,6 literes, dupla vezérműtengelyes és egy Two,0 literes, szintén dupla vezérműtengelyes benzinmotor, valamint egy szintén átdolgozott Two,0 literes DDiS dízel. Az 1,6 literes erőforrás immár megfelelt az Euro 5-ös kibocsátási normáknak és teljesítménye is megnőtt, 107-ről one hundred twenty lóerőre. Ugyanebben az évben az autó külseje és beltere is megújult, többek között új hűtőrácsot, hátsólámpákat és műszeregységet kapva. A kocsit innentől kezdve négy tárcsafékkel, hat légzsákkal, ABS-szel, tempomattal és ESP-vel szerelték. A gyártás Japánban two thousand fourteen márciusában fejeződött be.

Az SX4 az Egyesült Államokban Szerkesztés

Az Amerikai Egyesült Államokban 2006-ben jelent meg az SX4, 2007-es modellként, mint a Suzuki belépő szintű összkerékhajtású modelljét. Az európai változatokhoz képest az egyik legfontosabb különbség az volt, hogy az összkerékhajtás az alapcsomag része volt (Észak-Amerikában csak Kanadában volt elérhető az elsőkerék-meghajtású változat), és kizárólag a Two,0 literes, J20A kódú, one hundred forty three lóerős (107 kW), láncos vezérlésű motorral volt kapható.

Az összkerékhajtás mellett az amerikai változat alapárába beletartozott még a központi zár, az elektromos ablakok és tükrök, az MP3 lejátszásra is alkalmas CD-lejátszó és a kulcs nélküli nyitás. Az Six pack, az ASR, az ESP és a ködlámpák viszont már csak a feláras Touring csomaghoz jártak. 2009-ben az Egyesült Államokban is megjelent a szedán változat, ami csak elsőkerék-meghajtással volt elérhető. Az összkerékhajtástól eltekintve ugyanazok a felszerelések jártak hozzá, mint a ferde hátúhoz.

Related movie:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *